Upptäck vackra Kolbäck

Kolbäcks gästgivaregård

Kolbäck är det kanske inte alla som känner till. Denna lilla delort i Hallstahammars kommun i Västmanland har mycket fint att bjuda på. Mest känd är nog orten för Kolbäcks gästgivaregård som är ett anrikt värdshus med snart 350 år på nacken. Beläget vid Kolbäcksån kan du njuta av en anrik miljö och riktigt bra mat.

Som en gammal bruksort finns det givetvis spännande gamla industribyggnader att ta en titt på i Kolbäck. Perfekt för dig som gillar arkitekturhistoria eller svensk företagshistoria. I relativ närhet finns även andra spännande bruksorter såsom Skultuna och Svanå som även de bjuder på en viktig del av den svenska brukshistorien.

Svampplockning nära Kolbäck

Milsvida skogar runt Kolbäck

Har du med dig vandringsskorna eller cykeln? Perfekt! Häromkring finns det gott om vackra, trollska skogar med milsvida vandringsleder, härliga grusvägar som ringlar sig fram i landskapet och fullt av bär och svamp. Den som älskar friluftsliv blir inte besviken!

Strömsholms slott med häst

Annat fint i närheten

Oavsett om du är hästtokig eller inte så är Strömsholms slott värt ett besök. Detta härliga gula barockslott bjuder på fin arkitektur av Nicodemus Tessin, en betydande samling med svenskt måleri och underbara 1700-talsinredningar. Slottsparken innehåller ett 20-tal byggnader och för dig som gillar hästsport lär Strömsholm vara ett välbekant namn. Här hålls årligen ett större antal tävlingar i världsklass.

Inte mindre än 13 slussar finns i Hallstahammars kommun. Strömsholms kanal är en av Sveriges äldsta kanaler och här kan du än idag åka med en härlig gammal kanalbåt från 1950-talet. Om du hellre paddlar själv finns det kanoter att hyra och gott om badplatser längs vägen.

Strömsholms kanal sluss

Ska ni ut på familjesemester? På Skantzöbadet finns det allt från vattenrutschbanor till babypool med behaglig matta samt en rejält tilltagen 50-meterspool för dig som vill hålla igång simningen under semestern. Här finns även en campingplats som är en bra utgångspunkt för en semester i regionen kring Kolbäck.

Du som är på campingsemester kan även glädja dig över att det finns en utmärkt livsmedelsbutik i Kolbäck. Denna Hemköp-butik ligger centralt på Linneatorget, tvärs över gatan från Handelsbanken och nära tågstationen. Här hittar du allt för härliga grillmiddagar, påfyllning av tvål och schampo, tvättmedel eller vad du nu kan tänkas behöva.