Turist i Uppsala?

kyrka i uppsala i natten

Är ni ett större sällskap som ska hyra buss till Uppsala? Eller åker du själv för att se vad staden har att erbjuda? Oavsett arrangemang väntar en stad full av historia, nöje, sevärdheter och aktiviteter. Här berättar vi om några av Uppsalas största dragplåster.

  • Botaniska trädgården

Botaniska trädgården är en av alla saker som Uppsala är känt för. Under vår, sommar och höst finns här färgsprakande arrangemang av vackra sommarblommor, träd, buskar, fjällväxter och köksväxter, från världens alla hörn. Många åker hit för att ta en promenad bland grönskan och för att sätta sig ner och fika på kaféet som finns i anslutning till trädgården. En aktivitet som passar alla.

  • Gamla Uppsala

Den här platsen har en mytomspunnen historia. Sägner vittnar om stora sveakungar, hednatempel och blotfester. Idag ser det dock helt annorlunda ut. Gamla Uppsala har blivit ett populärt utflyktsmål för såväl Uppsalabor som turister. Det man gärna tittar på är de tre majestätiska kungshögarna, som funnits där ända sedan 500-talet. Vidare kan man fascineras av domkyrkans rester och ett av Nordens största gravområden.

  • Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är ett bra mål för den som fascineras av kulturhistoria. Här finns återkommande och nya utställningar kring olika teman. Ibland ligger fokus enbart mot Uppland, men ibland finns även utställningar med lite mer globala perspektiv. För dig som besöker museet med barn finns en barnhörna som både är lärorik och underhållande. Därutöver finns en butik och ett kafé att slappna av i efter besöket. Museet finns i en gammal akademikvarn, som uppfördes under mitten av 1700-talet. Akademikvarnen finns på kvarnholmen i Fyrisån i de centrala delarna av staden.

Ta sig hit

Det finns flera olika sätt att ta sig hit. Uppsala är väl sammanlänkat med Stockholm, vilket potentiellt gör resan hit smidigare. Till exempel:

  • Hyra buss. Att hyra buss är ett populärt alternativ för ett stort sällskap. Det blir ofta billigt när man är många som delar, och med en egen chaufför finns stor flexibilitet. Kolla i den stad du åker ifrån, om det finns företag du kan hyra buss av.
  • Tåget. Från Uppsala centralstation, dit tågen kommer, når du nästan allt. Att ta sig hit från till exempel Stockholm är enkelt. Det går många avgångar dagligen därifrån, och du kan välja mellan SJ eller SL:s pendeltåg. SL samarbetar med UL, vilket har bidragit till att resandet över länsgränserna kan ske på enkelt och billigt vis.
  • Bil. Jämfört med många andra städer är Uppsala enkelt att köra i. Har du kört i städer som Göteborg eller Stockholm bör du inte ha några större problem att ta dig fram här. Att ha en bil gör att du enkelt kan ta dig för utflykter en bit utanför Uppsala.

Läs mer här om du är intresserad av hyrbuss i Uppsala.