Vad gör man om man får problem med tänderna på semestern?

tandvärk under semester

Hemma i Solna tänker man inte så mycket på vad som skulle hända om man plötsligt får problem med tänderna och behöver en tandläkare. Det är ju bara att boka en tid och gå dit efter någon vecka, är det riktigt akut går det oftast att få tid redan inom något dygn. Men när man är ute och reser kan det kännas lite olustigt om man börjar tänka på dessa saker. Att befinna sig på en campingplats med sol och bad och natur omkring sig känns för det mesta underbart, men känslan kan snabbt förbyta si panik om en tand börjar värka och smärtan bara växer och inte vill ge med sig.

Ett annat scenario är, gud förbjude, om barnens lekar går för långt om någon får en tand utslagen eller skadar munnen på något annat sätt. Då måste man snabbt till en tandläkare. Men vad gör man om man befinner sig på en campingplats mitt ute i skogen? Vanligtvis är akut tandvård inte en av faciliteterna som ingår i avgiften.

Hitta en akuttandläkare

I det här fallet är internet din vän. Genom att söka efter akuttandläkare i närområdet får du snabbt en överblick på vilka mottagningar som finns i närheten, och vilka som har jouröppet. Bor du långt från en större stad är dock risken stor att det också är mycket långt till närmaste öppna tandklinik. Har du eller ditt barn en skada i munnen eller på någon tand måste du då ringa 112 och be om hjälp.

Är det bara tandvärk kommer dock ingen ambulans att skickas. Hur ont det än gör är tandvärk inget tecken på någon överhängande fara. Risken är tyvärr stor att du kommer att få leva med smärtan tills att någon akutmottagning i närheten öppnar och tar emot dig. Ett annat alternativ är att köra långt till närmaste större stad. I storstäderna finns alltid mottagningar som har både natt- och helgöppet. Dock är det ju en väldigt drastisk åtgärd. Ett bättre sätt att klara väntetiden är att ta en Ipren och två alvedon och helt enkelt försöka stå ut.

Smärtsamt, men inte livshotande

Tandvärk, framför allt tandvärk som beror på pulpit, kan göra extremt ont, men det är inte farligt på kort sikt. Pulpit är långtgående karies och kommer inte som en blixt från klar himmel, så att plötsligt drabbas av det på semestern är inte så vanligt. Den kan dock gå obemärkt förbi ganska länge om man inte uppsöker tandläkare, så risken finns att smärtan plötsligt sätter in när bakterierna når tandnerven, pulpan. I det läget finns inget annat att göra än att rensa ur tanden och göra en rotfyllning. Detta kan oftast göras hos en akuttandläkare, men i annat fall får du en tillfällig desinfektionslösning som stoppar infektionen och du kan sedan boka in ett besök hos din vanliga tandläkare i Solna och få en rotfyllning där.

Rädda tanden!

Om du eller ditt barn har tappat en tand finns det möjlighet att den kan räddas, om den är hel och kan hållas fuktig tills ni kommit till en tandläkare. Det bästa sättet att förvara tanden är faktiskt i munnen, något som kan vara svårt för ett litet barn. Att ha den i mjölk är också bra, finns ingen mjölk funkar vatten också. Det viktiga är att den inte torkar ut. Om man kommer till en tandläkare inom några timmar kan tandläkaren oftast sätta tanden på plats igen och fästa den tillfälligt så att den kan växa fast på nytt.