Så sysselsätter du barnen på resan

Vad kan man göra om resan är lång på bussen? Är det någon som någon gång har rest med sina barn på buss? De flesta föräldrar vet att efter några kilometer efter avresan börjar de fråga om de är ”framme snart”, framför allt om det återstår flera mil innan alla är ”framme snart”. Då gäller det att kunna sysselsätta barnen så de glömmer att fråga varannan kvart om de är ”framme snart”. Eftersom vi vet att semestern närmar sig för de flesta barnfamiljerna, kommer här några förslag som man som förälder kan hitta på med barnen under bussresan så de garanterat glömmer att de sitter fastspända och knappt har kommit fram förrän om flera timmar. Läs mer om det är att hyra buss i Västerås här: http://www.hyrabussvästerås.se.

1. Titta på film

Detta är definitivt det som barnen gillar mest. Så ladda hem de bästa och roligaste barnfilmerna och ha datorskärmen med. Många bussbolag har fattat detta och visar familjefilmer på sina monitorer. Men barnen kanske har egna favoriter som de vill kunna titta på, då gäller det att du som förälder är beredd.

2. Äta

Att äta är alltid en rolig sak. Det behöver inte vara mycket, stort eller på något sådant sätt. Det räcker med några morotsstavar, salta pinnar, lite chips eller popcorn. Godis är varken bra för tänderna eller passar särskilt bra på bussresan då det ofta kan ge illamående. Så skippa godis och chokladen. Då är frukt, särskilt apelsin och citrusfrukter bra för barnen och alla andra att äta. Det piggar upp och är fräscht, förutom för dem som ska skala dem. Så har gärna med extra plastpåsar. Det behövs till skräp och annat. Rena plastpåsar är alltid praktiskt att ha med.

3. Frågesport

Man kan distrahera barnen genom att hitta på en rolig frågesport. Beroende på vilka deltagarna är kan man sätta nivån i olika svårighetsgrader på frågorna. Har man skolbarn kan man med fördel ställa frågor som de har lärt sig i skolan; enkel matematik, frågor om till exempel; hur gör djur? Är det större barn kan man fråga om senaste nyheterna och sådant som intresserar dem.

4. Sova

Att sova är underskattat. Kommer barnen till ro på bussen, vaknar de utvilade och pigga när de väl är framme. Klä dem gärna i mjuka och sköna kläder som inte klämmer åt utan som är sköna att sitta i och röra sig i senare. Ta gärna med en kudde och en sval filt. Alla som sover får sänkt kroppstemperatur under sömn så en filt är skön att ha på sig. Sedan är det mysigt också.

5. Dricka gott

Alla vill dricka gott. Särskilt kolsyra i drycken passar bra i sammanhanget för att undvika åksjuka. Annars bör barnen undvika söta drycker i bussen, eller i bilen, tåget med. De vuxna kan med fördel dricka kaffe eller te. Undvik däremot söta bullar och kakor till kaffet under bussresan, just för att undvika åksjuka.