Dags för husvagnssemester?

husbil uppställd på camping

I Sverige går semestrandet i vågor och vi följer gärna med strömmen. Att vi därför under några år valt att förlägga våra semestrar till andra länder är därför inte så konstigt; åker en familj till Thailand så vill nästa inte vara sämre och så har en slags snöbollseffekt sett sin början. Naturligtvis så har även priserna påverkat. det är idag billigare än någonsin att flyga, man kan ta sig till exempelvis USA för under 5000 kronor – något som bara för några år sedan hade varit totalt omöjligt. Trevligt – men i längden ohållbart sett till hur mycket varje flygning påverkar vår miljö.

Därför är det också glädjande att se var nästa trend ser ut att hamna: i Sverige. Fler och fler familjer väljer nämligen att stanna på hemmaplan och uppleva vårt eget avlånga land snarare än att åka på någon halvtråkig charterresa.

Det roliga är att man gör det i bil och där således husvagnen åter fått ett uppsving. Husvagn och bil är egentligen det ultimata sättet att se Sverige med; man kan ta sig vart som helst och man har alltid sin bostad med sig. Som en snigel kan man välja att stanna varhelst man önskar och då Sverige har en långt djupad tradition av campingar så finns det väldigt många härliga platser att besöka. Att många andra bilister även drar paralleller till snigeln då det kommer till farten man håller längs vägarna, det bryr vi oss inte om…

Låt en elektriker kontrollera elsystemet i husvagnen

Dock: I dagens tid så finns det ett större behov än vad som fanns förr. Många köper idag begagnade husvagnar som man tror ska klara av de krav vi ställer på elektricitet idag. Så är ofta inte fallet – en husvagn av äldre modell har sämre elsystem och då många dessutom stått orörda länge så bör man vara lite vaksam kring detta. ledningarnas hölje kan exempelvis ha torkat ut; något som kan leda till olyckor och i värsta fall bränder. Vårt råd är att man kontrollerar husvagnen innan man sticker ut längs vägarna. En kontroll som bör göras av en behörig elektriker.

Varför en elektriker bör kontrollera din husvagn

Vi kan säga att du just köpt en husvagn av en privatperson i Stockholm och att du besiktigat denna okulärt på egen hand. Allt har också sett okej ut; din nyköpta husvagn håller måttet och uppfyller de krav gällande storlek, skick och pris du satt upp.

Vi skulle alltså rekommendera dig att låta en behörig elektriker i Stockholm se över elen innan du och din familj kopplar fast vagnen i er bil och sticker iväg. Här är några skäl till varför denne elektriker är att anse som en nödvändig investering:

  • Skakningar och vibrationer. Att vagnen åker bakom bilen innebär att skakningar och vibrationer kan påverka ledningar och uttag. De kan spricka och gå sönder. Här bör en elektriker byta ut skadade uttag.
  • Skador på fasta installationer i husvagnen. Vilken skick håller tvn, kylen, mikrovågsugnen och all annan elektronik? En elektriker kan både kontrollera och – vid behov – utföra nya installationer.

Behövs någonting extra? Många campingar i Sverige är uppdaterade och säkra att bo på – vissa är det dock inte. Gäller det eluttag utomhus så finns det sedan 1994 en lag som säger att sådana ska vara utrustade med en jordfelsbrytare. Problemet är att många campingar har system äldre än så. Du bör alltid ha med en portabel jordfelsbrytare för att vara på en säkra sidan – en elektriker kan hjälpa dig att hitta rätt modell.

Läs mer om el och elsäkerhet i bloggen på denna sida.