Aktiv semester – håll dig i form under sommaren

Familj på cykeltur

Sommar och sol betyder välbehövd avkoppling för de flesta. Samtidigt är det många som märker hur midjemåttet växer ett antal centimeter och vågen sakta kryper uppåt när de är på semester. Det behöver inte vara på det viset. Med några enkla knep kan du röra på dig utan att det känns som träning och slit.

Det är lätt att halka ur rutinen med regelbunden träning och hälsosamt leverne när man är på semester. Det är lätt hänt att dieten inte blir den bästa när man måste laga mat på campingkök eller äter ute mycket. Bag in boxen står ständigt redo i husvagnen så det blir lätt ett glas för mycket. Grillat är grymt gott, så portionerna blir kanske lite för stora… På bara några veckor märker du hur du har gått upp ett antal kilo och det kan vara svårt att gå ner dessa igen.

Det finns dock enkla knep som håller semesterspäcket borta. Genom att röra mer på dig förbränner du fler kalorier och behöver inte sitta och räkna på din måltidsplan. Men hur kan du röra på dig utan att det känns som att du är på ett hårt träningsläger? Du är ju på semester för att få ta det lite lugnt!

Gå och bada!

Sverige är fullt av fina badsjöar och långsträckta kuster. Passa på att göra såsom de flesta barn gör; gå och bada! På några timmar på stranden kommer du att röra på dig, få härlig svalka och du kan passa på att se bitar kring badsjön som du kanske inte brukar se annars. Ta med ett par gymnastikskor eller ordentliga badskor så att du kan ta en promenad runt sjön och kanske ta dig ett dopp på en plats som inte är totalt överbefolkad med badgäster. Ett härligt knep för att få in lite extra motion som knappt märks. Att simma bränner också massor med kalorier samtidigt som det svalkar. Solbrännan får du på köpet, men var försiktig och använd ordentligt vattenfast solskydd då solen tar ordentligt när du är i vattnet.

Yoga vid vatten

Prova en ny träningsform

Även om du inte åker på semester för att träna kan semestern ändå bli ett tillfälle där du provar på en ny träningsform. Boka in något enstaka träningspass under dina semesterveckor för att se om du hittar något nytt som du tycker är kul. Många semesterorter erbjuder prova på-kurser på någon timme som ger dig chansen att se vad som passar dig. Hyr en stand-up paddle board, en kanot eller en roddbåt. Ta en kort vindsurfingkurs. Prova att klättra på en klättervägg. Under semestern har du chansen att få in de aktiviteter som du annars lätt glömmer bort. Om du vill ha en lite större utmaning kan du boka in dig på en yogaresa. Det är ett utmärkt sätt att både få det lugn och den avslappning som du förväntar dig av semestern, samtidigt som du får röra på dig. Yoga är skonsamt, även om musklerna får en utmaning. De flesta som provar brukar säga att det får dem att hantera vardagens stress bättre. Du får alltså ett verktyg som du kommer att ha nytta av även efter semestern.

Ta med cykeln

Ta med dig cykeln på semestern. En cykelhållare till bilen kostar inte många hundralappar om du köper i andra hand. Så slipper du ta bilen så fort du ska någonstans och får på det viset gratismotion. Det är ett härligt sätt att se mer av den region du besöker och du tar dig snabbt runt. Med en cykelkorg eller två får du lätt plats med veckans matinköp. När du väl har provat märker du att det tar knappt 15-20 minuter att cykla omkring 4-5 kilometer i medelmåttigt tempo. Mycket roligare än att ta bilen.

geocaching i bergslandskap

Geocaching

Geocaching är en hobby som är väldigt populär i Sverige och på semestern passar den perfekt för hela familjen. Här använder du dig av en GPS (det räcker ofta med den du har i mobilen) för att gå på skattjakt. Genom att söka på en geocaching-hemsida eller geocaching-app kan du se var det finns cachar i din närhet. Det är ett riktigt kul sätt att upptäcka nya platser som du troligtvis inte skulle snubbla över annars. De som skapar geocachar förlägger dem gärna till lite speciella och roliga ställen som ligger bortom de resmål som de flesta turister besöker. En kort avstickare från den stora landsvägen eller att våga sig ut på en smal skogsstig kan leda till magiska platser.

Pokemon Go – senaste trenden

Det finns nog ingen som har missat den senaste trenden inom mobilspel – Pokemon Go. Här går du på jakt efter virtuella djur och monster i din mobil. Det låter kanske fånigt, men du får garanterat med dig barnen utan att behöva tjata om att de ska stänga av datorn och gå ut en stund. Det är många föräldrar som också kan bekräfta att de har fastnat för det här. Vips så har man varit ute i timmar utan att knappt tänka på det.