Campingsemestern blir inte alltid en dans på rosor

familj på campingsemester

Hela året drömmer man om den – campingsemestern med familjen när alla äntligen blir lediga från jobb och skola, prestationskraven sjunker och man har äntligen tid att vara sig själv. För en familj i Stockholm kan det vara den enda chansen man får att komma ut och uppleva lite natur, glida genom öppna landskap och känna sommarvindars smekningar. Ja, ibland är förväntningarna så högt ställda att de omöjligt kan levas upp till. Det är inte ovanligt att semestern blir lite av ett antiklimax. Är man som familj inte van vid att umgås tätt inpå varandra dygnet runt, vilket de flesta för det mesta faktiskt inte gör, kan det för vissa bli en chock att umgänget fungerar så knackigt. Alla blir irriterade, far ut i hårda ord mot varandra och stämningen sjunker sakta mot nollpunkten.

Komedi eller tragedi

Ibland är det lätt för en familj på campingsemester att känna det som att man är med i sommarklassikern ”Vi hade i alla fall tur med vädret”, med Rolf Skoglund som den koleriske familjefadern som tvingar med sin stackars familj på en olycksdrabbad bilsemester. Men där den filmen i alla fall har ett lyckligt slut, slutar inte så få campingsemestrar i tårar och i vissa fall till och med i skilsmässa. Det blir helt enkelt alltför tydligt hur illa det egentligen står till med både romantik och jämlikhet i äktenskapet, när tid finns att blotta bristerna.

Det ordnar sig

De som har bäst chans att ha en lyckad campingsemester är faktiskt de som har sinnesfrid nog att ta dagen som den kommer, att inte känna ett behov att ordna allt på bästa sätt långt i förväg och sedan inte vara flexibel nog att ändra sig. Att vara lyhörd för om barnen blir trötta och hungriga fast man inte tänkt stanna förrän vid den där perfekta vägkrogen två timmar bort. Dra ner på tempot, känn in varandras humör och försök göra varandra glada. Ju lägre man ställt förväntningarna, desto större chans att man känner glädje över de små tingen, som ett spontant dopp i en sjö, eller att barnen hittar nya lekkamrater på campingplatsen.

Lufta problemen innan semestern

En campingsemester är ingen bra arena för äktenskapliga gräl. Har ni problem med relationen, ta inte med dem på semestern utan försök att lösa dem hemma innan ni åker iväg. Känns det som att ni börjar gräla så fort ni öppnar munnen, ställ in campingsemestern och försöka lösa er situation i stället. För barnen kan det bli en mardröm att tvingas följa med ett par grälande föräldrar på två veckors semester, långt bort från Stockholm och kompisarna.

Inte barnens fel

Om det värsta händer och ni bestämmer er för att en skilsmässa är den enda lösningen, är det viktigt att tala med barnen om varför det blivit som det blivit. Antagligen har de märkt av bråken och kanske funderat på om de själva bär skuld till att det blivit som de blivit. Det är viktigt att förklara för barnen att de inte har någon del i att ni skiljer er. För barnens skull är det också viktigt att ni kommer överens i frågor kring vårdnad och umgänge, även om ni är arga och ledsna. Har ni svårt att komma överens kan ni ta kontakt med en advokat eller jurist med kunskaper inom familjerätt, och få hjälp att skriva ordentliga avtal om vårdnad och umgänge. För att lösa era konflikter kan det också vara bra att gå i parterapi, trots att ni skiljt er. Att hitta sätt att kommunicera är ytterst viktigt om ni har gemensamma barn, om ni vill att de ska känna att de fortfarande har tryggheten av båda sina föräldrar.

Även om ni inte längre kommer iväg på några campingsemestrar tillsammans, finns alla möjligheter att ni alla ska få lyckliga liv, om ni bara kan komma överens om de grundläggande frågorna.